28 New Horizon Urban Mining

“Er wordt vooral veel gesproken over circulair ondernemen. Wij zijn allang begonnen”, vertelde oprichter Michel Baars in Vastgoedjournaal. Nieuwkomer op plaats 28 in de businessranking is New Horizon Urban Mining. Het is een bedrijf met een missie, een …

“Er wordt vooral veel gesproken over circulair ondernemen. Wij zijn allang begonnen”, vertelde oprichter Michel Baars in Vastgoedjournaal. Nieuwkomer op plaats 28 in de businessranking is New Horizon Urban Mining. Het is een bedrijf met een missie, een organisatie met de durf om bestaande wetten in de bouwsector te tarten. Volgens de oprichters is de bebouwde omgeving een bron van herbruikbaar bouwmateriaal. De organisatie ontmantelt (sloopt) bestaande bouw om vrijwel alle grondstoffen en materialen weer beschikbaar te maken. Het is de missie van de organisatie om te zorgen dat we over vijf jaar het weghalen van gebouwen zien als het ‘oogsten van grondstoffen’.

strijd tegen de vooroordelen

Het slopen van gebouwen is van alle tijden. Ook al is er zeker sprake van een conjunctuur en wordt anno 2017 ook steeds vaker gekeken naar hergebruik en herbestemming van gebouwen. Per jaar worden er in Nederland zo’n 13.000 woningen gesloopt, in 2016 werd een half miljoen vierkante meter kantooroppervlakte gesloopt en jaarlijks gaan er ook vele scholen en kerken tegen de vlakte. Op het weghalen van deze gebouwen rustte lange tijd een negatief imago. Slopen moest vooral snel en effectief gebeuren om de kosten zo laag mogelijk te houden. Michel Baars: “Er is sprake van een enorme mismatch als het gaat om de hoeveelheid materialen en grondstoffen die vrijkomen bij renovatie, transformatie en sloop van gebouwen en de hoeveelheden die gevraagd worden (nodig zijn) voor renovatie, transformatie en nieuwbouw.”
New Horizon bewijst dat het zogenaamde ‘oogsten’ niet meer tijd kost en ook niet duurder is dan het ‘oude’ slopen.

nieuwe organisatievorm voor snelle groei

Om invulling te kunnen geven aan de snelle groei, koos New Horizon voor een nieuw organisatiemodel – een netwerk – onder de naam Urban Mining Collective (UMC). Hierin trekken uiteenlopende partnerorganisaties samen op om bouwmaterialen, met behoud van waarde, een nieuwe bestemming te geven. Het UMC-logo maakt materialen die ‘als nieuw’ op de markt komen, herkenbaar als afkomstig uit de Stadsmijnen. Het zijn niet de minste organisaties die zich netwerkpartner van New Horizon willen noemen. Bekende namen zijn: Stiho, Rexel, Elektroned, Knauf, Tetris, JLL, TGN, Rensa, Wavin, steenfabriek Douveren, de Ruttegroep, het NIBE en ABN AMRO.

De filosofie van de organisatie is kenmerkend voor de manier waarop diezelfde organisaties steeds vaker vorm krijgen.

Directeur Marco Harkes van Stiho op de site van New Horizon: “Ondernemen, samen met anderen, is erg leuk. We weten welke kant we op willen met circulair ondernemen, al staat de uiteindelijke vormgeving nog niet vast. Daarvoor is het concept te nieuw. Het is samen ontdekken en samen investeren in oplossingen.”

onderdeel van een wereldwijde beweging

Wat Michiel Baars doet in de Nederlandse bouw is indrukwekkend. Het bedrijf zet in 2017 zo’n 70 miljoen euro om en wil snel doorgroeien naar 100 miljoen. Juist de flexibele organisatievorm helpt om de groei goed op te vangen. Inmiddels zijn er tientallen producten die weer ‘als nieuw’ verkocht worden in de bouwketen, afkomstig uit urban mining.

New Horizon sluit duidelijk aan bij een wereldwijde beweging waarbij het bewustzijn van herbruikbare waarde snel groeit.

In Nederland kennen we in deze lijn al Fairphone en internationaal werkt Interface er al geruime tijd om aan de totale productieketen van tapijttegels circulair te maken. En inmiddels is die laatste inmiddels zo ver dat elke Interface-vloertegel de wereld schoner achterlaat dan voordat de tegel geproduceerd en gelegd werd. Een ander voorbeeld is DSM, dat met Decovery een plantaardig bindmiddel voor in verf ontwikkelde. Geen eenvoudige opgave, omdat het hier in alle gevallen grondstofverslindende sectoren betreft. Circulariteit in die productieketens vraagt dan ook nogal wat missiewerk en een oneindige hoeveelheid geloof, durf en doorzettingsvermogen. Interface formuleerde haar duurzaamheidsdoelstellingen in harde aantallen ver voordat ze ook maar een idee hadden over hoe het gerealiseerd moest worden. En New Horizon voert risicodragend de regie over de ontmantelprojecten, ook als er vooraf geen plan is voor de bestemming van de materialen. Het kan dus, zo lieten en laten mensen als Ray Anderson (Interface), Bas van Abel (Fairphone) en nu ook Michel Baars met New Horizon zien.

de inspiratie van Michel Baars

“Ik hoorde Herman Wijffels een keer in een presentatie zeggen: “Het stenen tijdperk eindigde niet omdat er geen stenen meer waren, er kwam simpelweg een beter alternatief.” Zo kijk ik ook naar de shift van een lineaire naar een circulaire economie. In mijn ogen is dat betere alternatief er al op een groot aantal punten.”

“Ik heb een circulaire ambitie, maar ik heb bedacht dat ik mijn opdrachtgevers niet kwalijk ga nemen dat zij die ambitie (nog) niet hebben. Ik ga dus niet overtuigen op basis van circulaire argumenten, maar op basis van argumenten die voor hen nu doorslaggevend zijn (tijd, geld en risico’s). Dit bedacht ik toen ik met een nieuwe hengel op een nieuwe boot en het mooiste kunstaasvisje dat ik kon kopen dagen lang niets ving. Niet de visser maar de vis moet het aas lekker vinden!”